Forskning innen biologi – del 2

Forskere har funnet ut at neandertalerne var brede og hadde sterke, solide skjelett

Dette gjør at de skiller seg en del fra oss rent biologisk.

Research in biologyHvis en neandertaler skulle sette seg ned ved siden av oss på t-banen, ville vi trolig først merke hans ansiktstrekk, fremtredende panne rygger og prosjektering, kraftige kinnben. Bare ved nærmere ettersyn vil vi legge merke til hans brede og tykke kropp. Forskere i Leipzig har nå undersøkt om forskjellene mellom neandertalerne i fysikk og moderne mennesker er genetisk eller forårsaket av forskjeller i livsstil. De fant med dette ut at neandertalerne hadde ‘brede kropper og robust skjelett, og at dette ble dannet etter fødselen.

Forskere har bekreftet at flere sykdommer er genetiske

Forskere fra MIT har utviklet en ny metode har som identifiserer genetiske markører knyttet til komplekse sykdommer.

Mange sykdommer som kreft, diabetes og schizofreni, har en tendens til å være gått ned gjennom familier. For 15 år siden begynte de å studere genene til unge mennesker, og de hadde høye forhåpninger om at informasjonen ville avsløre genene som sterkt arvelige, og at disse helt direkte ligger til grunn for sykdommer. Dette kan de nå bekrefte for en hel rekke lignende sykdommer, og teorien man har hatt i mange år, er høyst sannsynlig korrekt.

Gjennombrudd i forskningen på malariaparasitten

Flere nye malarialegemidler under utvikling deler et fellestrekk: De fremmer en tilstrømning av natriumioner inn plasmodium-parasitter som har invadert røde blodceller og formerer seg der. En studie publisert 26. mai i PLoS Pathogens foreslår at en økning i natriumkonsentrasjon dreper parasitten ved å endre sammensetningen av sin ytre membran (tilsvarende huden) og fremmer deling av parasitten. Dette kan føre til at behandlingen for malaria kan ha nådd et vendepunkt, og at det blir lettere for forskere å produsere billig og effektiv medisin, noe som kan redde mange menneskeliv.