Dagens forskning innen datateknologi – VR

research in computer technologyVirtual reality (VR) er et kunstig miljø skapt med programvare som er presentert for brukeren slik at han ser alt som om det er et virkelig miljø. På en datamaskin, virtuell virkelighet oppleves primært gjennom to av de fem sansene: syn og lyd. Bildet og miljøet dekker hele synsfeltet.

Den enkleste formen for virtuell virkelighet er et 3D-bilde som kan utforskes interaktivt på en personlig datamaskin, vanligvis ved å manipulere bildet slik at innholdet beveger seg i noen retning eller zoomer inn eller ut, samtidig med seeren eller spilleren. Mer avansert arbeid involver tilnærminger som wrap-around skjermer, faktiske rom utvidet med bærbare datamaskiner, og haptics-enheter som lar deg føle skjermbilder.

Virtuell virkelighet kan deles inn i:

  • Simulering av virkelige miljø for opplæring og utdanning.
  • Utviklingen av en tenkt miljø for et spill eller interaktiv historie/film.

Hvis det er for farlig, dyrt eller upraktisk å gjøre noe i virkeligheten, er virtuell virkelighet svaret. Fra opplæring av jagerflypiloter til opplæring av kirurger, lar virtual reality oss hoppe over risken for å få praktisk erfaring. Mens kostnaden av virtuell virkelighet går ned, og det blir mer mainstream, kan en forvente mer seriøs bruk: for eksempel til utdanning eller produktivitetsprogrammer, for å komme i forgrunnen. Virtuell virkelighet kan endre i grensesnittet i våre digitale teknologier.

Det finnes mange forskjellige typer virtual reality-systemer, men alle har det samme kjennetegnet: for eksempel muligheten til å tillate personen til å vise tredimensjonale bilder. Bildene endres ettersom personen beveger seg rundt i deres synsfelt. Målet er en sømløs forbindelse mellom personens hode og øyenbevegelser. Dette sikrer at det virtuelle miljøet er både realistisk og underholdende. De beste VR-brillene vi har i dag bruker den mest avanserte displayteknologien vi kjenner, kombinert med nødvendig, et lav latenskonstellasjons sporingssystem, og aktiverer følelsen av tilstedeværelse. Magien i nærvær forandrer alt, og utviklingen på dette feltet kommer til å skyte i været de neste årene.